• CIASTECZKA,  DESER,  NA SŁODKO,  PRZEPISY

    TRUFLE Z CIASTKAMI OREO

    Czas przedświąteczny to idealny moment na zrobienie domowych trufli, które są bardzo proste i smaczne 🙂 A co potrzebujemy ?Już podaję 🙂 Trufle z ciastkami Oreo :130 g. Gorzkiej czekolady100 ml ciepłego mleka 3,2%2 łyżki mioduPokruszone Ciastka Oreo ok 50 gram Rozpuszczamy w kąpieli wodnej mleko z gorzką czekoladą, na koniec dodajemy miód i powoli mieszamy. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyciągamy masę i delikatnie formujemy kulki, obtaczając w pokruszonych herbatnikach oreo.To wszystko, życzę smacznego ! 🙂

  • CIASTECZKA,  CIASTO,  NA SŁODKO,  PRZEPISY

    PIERNIK STAROPOLSKI

    Cudownie pachnący przyprawami korzennymi i przypominający zimową rodzinną historię sprzed lat… Cóż może być lepszego niż wspomnienia, przy herbatce i domowym, puszystym pierniku. Przepis na piernik staropolski: – 500 g miodu – jedna szklanka cukru białego – pół szklanki cukru trzcinowego – 250 g masła Przygotowywujemy garnek do którego wkładamy wymienione produkty i podgrzewamy na wolnym ogniu, aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły. Odstawiamy do wystygnięcia. – 1 kg mąki – 3 łyżeczki sody oczyszczonej – pół łyżeczki soli – 60 g przyprawy do piernika Mąkę przesiewamy  do misy i dodajemy resztę składników. – 3 jaja rozmiar L  – 125 ml mleka 3,2% Schłodzoną masę z miodu wlewamy powoli…

  • CIASTECZKA,  DESER,  NA SŁODKO,  PRZEPISY

    PTYSIE – ŁATWY PRZEPIS

    Kochani tym razem zapraszam do obejrzenia prezentacji, jak prosto zrobić ptysie – filmik jest z przepisem, ja podam tutaj jeszcze raz składniki : 125 g. masła, szklanka wody, łyżeczka ekstraktu waniliowego, szklanka mąki tortowej, 4 jajka rozmiar L

  • CIASTECZKA,  DESER,  NA SŁODKO,  PRZEPISY

    CIASTECZKA ULE – PRZEPIS

    Odkąd mam dostęp do dobrej jakości swojskich orzechów, robię na święta domowe ule, czasem są z alkoholem, a czasem nadziewam najzwyczajniej w świecie masą kajmakową. Obojętnie jakich uli bym nie zrobiła, znikają w zastraszającym tempie, czasem nawet trzeba pudełeczko z nimi chować, aby nie zostały za jednym razem spałaszowane…. Krem na spirytusie : 60 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 40 ml spirytusu Masło wcześniej wyciągnąć, aby było w temperaturze pokojowej, dobrze jeśli żółtka też były szybciej wyciągnięte. Miksujemy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Powoli dodajemy żółtka już wolniej mieszając a na samym końcu powolutku wlewać spirytus, nie można wlewać go na szybko, bo masa się…

  • Non classé

    PANCAKE Z DYNIĄ

    Dziś nie piszę ja, dodaję pewien cytat do przemyślenia i przepis na placuszki 🙂 „Ilekroć staję przed trudną decyzją, zadaję sobie pytanie: Co bym zrobiła, gdybym nie bała się popełnić błędu, zostać odtrącona, narazić się na śmieszność albo osamotnienie? (…) Gdy odrzucisz strach, pojawi się w polu widzenia odpowiedź, której szukasz (…).”Oprah Winfrey Pancake z dynią :(2 porcje) 2 jajka7 łyżek jogurtu skyr1/3 łyżeczki cynamonu8 łyżek mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia40 g. Cukru waniliowego.Olej kokosowy do przesmarowania patelni Syrop z kawałkami dyni :140 g. pieczonej dyni60 g. cukru120 ml. wody20 g. masłaSok z połowy cytryny Wszystkie składniki na placuszki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozgrzewamy patelnię razem z odrobiną oleju…

  • KRÓTKIE HISTORIE,  NA SŁODKO

    PEWNEGO PORANKU

    Letnie ciepło wdarło się przez otwarte okno mojego pokoju. Dzisiaj dzień wolny mogę poleniuchować troszkę. Dziś na spokojnie zrobię sobie kawę i poczytam trochę w spokoju, jeszcze dzieci na podwórku nie słychać, dopiero wszystko budzi się ze snu. A ja czytam w spokoju, czasem na chwilę się zatrzymam, aby pooddychać bezmyślnie. A myśl sama kreuje się w głowie. Uśmiech rysuje się na twarzy, cóż za piękny dzień mamy.

  • CIASTO,  DESER,  NA SŁODKO,  PRZEPISY

    CINNAMON ROLLS

    Moim must have w okresie jesiennym to są przyprawy i wypieki korzenne, pierwsze na co stawiam to oczywiście cynamon, który ma właściwości rozgrzewające a ponadto to afrodyzjak. Poza tym, to co się dzieje podczas wypiekania czegokolwiek z cynamonem, przechodzi wszelkie pojęcie. Dlatego skromnie dziś przedstawiam moje zmutowane cinnamon rolls, niestety jakoś dziwnie wyrosło, ale i tak było przepyszne. Tym razem zrobione z przepisu od -> -> Kwestia Smaku      

  • CIASTO,  KAWA,  KRÓTKIE HISTORIE,  NA SŁODKO

    Moja jesień w zdjęciach

    Chłodek wieczorem, zimna bryza w ciągu dnia… Po sierpniowych upałach przychodzi czas na lekką zmianę temperatury. Tak też wrzesień rozpoczyna się u mnie w żółtych i brązowych kolorach. Słońce już tak nie pali, chociaż daje nam piękne promienie. Słonecznik gotowy do schrupania razem z kukurydzą czekają na polach, a wrzos już pięknie zdobi nasze wnętrza, dynie dorastają w przeróżnych kolorach. To najzwyczajniej już czuć ! Czuć i słychać w słuchawkach Niemena śpiewającego w pierwszych zdaniach o mimozach…. Koniec września i początek października to czas na cudowne kompozycje, na magiczne lampki, białe małe dynie, herbatki, które pijemy samemu albo w towarzystwie. Ciepła szarlotka, wychodząca z pieca już korci domowników, aby dziabnąć…

  • NA SŁONO,  OBIAD,  PRZEPISY,  ZUPA

    ZUPA CUKINIOWA

    Sama co prawda w ogródku nie mam cukinii, ale zawsze jakoś tak w okresie letnim dostaję ją z różnych źródeł, ewentualnie kupuję i tworzę różne smakowitości. Pewnego dnia ciocia zadzwoniła do mnie z zapytaniem, czy nie chcę cukinii, jednak nie myślałam, że będzie ich sześć po czterdzieści centymetrów każda. Więc się zaczęło od brownie, placków po zupkę, która okazała się sztosem ! Potrzebujemy : 700 g cukinii 4 łyżki masła 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100 gram serka topionego 700 gram bulionu 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli Cebulę i czosnek pokroić, smażyć na masełku, aż się zarumieni. Cukinię wydrążyć i pokroić w średnią kostkę, zalać bulionem i gotować…