-
SZASZŁYKI Z RZODKIEWK Ą
Na 10 szaszłyków:550 g. kurczaka10 rzodkiewek1 papryka czerwona1 pomarańczowa1 duża cebula20 pomidorków koktajlowychSól, pieprz, kurkuma Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Kroimy produkty na kostki.Nadziewamy patyczki po ok. 2 pomidorki, 1 rzodkiewkę, 3 kąski kurczaka, po 2 papryki i 2 krążki cebuli.Pieczemy 160 stopni ok. pół godziny.Smacznie zajadamy!
-
ORZEŹWIAJĄCA WODA GREJFRUTOWA
Na 2 kubki:– Pół grefruta– 400 ml. wody– 1 płaska łyżeczka pietruszki– 2 łyżeczki miodu– opcjonalnie łyżeczka sproszkowanej liofilizowanej truskawkiWymieszać składniki, schłodzić w lodówce i przelać do kubków.
-
CZEKOLADOWA KULA Z PIANKAMI
Na 1 kulę :30- 40g. białej czekoladybarwnik spożywczy ( sypnąć końcówką od patyka na szaszłyki)2 łyżki małych pianek Marshmallow1 pokruszona liofilizowana truskawkaPół łyżeczki cukru pudruForma na kuleRozpuścić białą czekoladę z barwnikiem, uważać aby para wodna nie dostała się do masy. Przygotować formę na kule i wysmarować czekoladą, koniecznie zabezpieczyć brzegi. Odstawić do wystygnięcia na ok 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć z formy, wsypać pianki, cukier puder i truskawkę do jednej połowy. Podgrzać patelnię na sucho i przyłożyć drugą połowę na sekundę, aby się lekko roztopiła. Przyłożyć do siebie obie połówki, postarać się aby w całości zamknąć kulę a jeśli się to nie uda rozpuścić dodatkowo…
-
CIASTO NA ORZESZKI
400 g. mąki100 g. cukru pudru1 jajo r m200 g. masłaszczypta soli1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaZagniatamy ciasto z wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty.Pieczemy ok. 10 min. / 165 stopni. Pilnuj ciastek aby nie zbrązowiały każdy piekarnik ciut inaczej piecze.
-
DOMOWY KARMEL DO KAWY
250 g. cukru130 g. masła 82% tłuszczu150 ml. śmietanki 30%Szczypta soli Rozpuszczamy na średnim ogniu cukier tak, aby karmel miał jasno brązowy kolor – nie może być spalony. Dodajemy masło, które buzuje i mieszamy dość długo, żeby się połączyło z karemelem. Dolewamy śmietankę i sól, taką masę mieszamy ok 2- 4 minut, aby wszystko dobrze się połączyło. Przelewamy do słoika, z czasem karmel stężeje. Możemy go używać do kawy, deserów, ciast lub jeść prosto ze słoika Zajadaj smacznie !
-
SYROP Z POMARAŃCZY
4 pomarańczy – sok i skórka1/2 szkl. wody1,5 szkl. cukru1/2 łyżeczki kardamon Wyparzamy pomarańcze we wrzątku. Obieramy pomarańcze ze skórki, najlepiej można zetrzeć na tarce lub obrać tak, aby pominąć białą skórę, która jest dość gorzka. Wyciskamy sok, mi wyszło ok. 3/4 szklanki. Wkładamy wszystkie składniki do rondelka i gotujemy na średnim ogniu ok. 40 minut.Ja przelałam swój syrop do słoika i przechowuję w lodówce max dwa tygodnie.Dodaję go do herbaty albo zimowej wyjątkowej kawy.Smacznie zajadaj!
-
FIT LIZAKI
Post realizowany we współpracy z firmą targroch 300 g. daktyli2 łyżeczki nasion chia3/4 łyżeczki cynamonu100 g. Płatków owsianych100 g. mielonych orzechówZalewamy wrzątkiem daktyle, tak aby woda je całkowicie zakryła i odkładamy na minimum pół godziny aż zmiękną. Po tym czasie odsączamy wodę, ja zawsze zostawiam tak ok. 3 Łyżki wody, aby ciasto było bardziej wilgotne. Pozostałe składniki dorzucamy do daktyli j zagniatamy na jednolitą masę. Formujemy średniej wielkości kulki, wbijamy patyczki..Rozpuszczamy 100 g. Gorzkiej czekolady I zatapiamy w niej kulki. Tak gotowe lizaki odstawiamy na kratkę do zastygnięcia. Ja z góry posypałam jeszcze mielonymi orzechami dla ozdoby.Zajadaj smacznie !
-
ŚWIĄTECZNY SYROP
Pół szkl. wodyPół szkl. cukru trzcinowego1 laska cynamonu1 x gwiazdka anyżu1/4 łyżeczki kardamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka esencji waniliowej4 goździkiDo rondelka wkładamy wszystkie składniki i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Kiedy doprowadzimy syrop do wrzenia wyciągamy gwiazdkę anyżu (koniecznie!) Tak gotujemy nasz roztwór jeszcze ok. pół godziny, aż syrop zgęstnieje.Ja przelałam syrop do słoika Świetnie się sprawdza do herbaty, kompotu albo kawy. Dodaje iście świątecznego klimatu.Zajadamy smacznie
-
SOS ŻURAWINOWY- najlepszy do herbaty
6 łyżek cukru trzcinowego1/2 szkl. wody100 g. świeżej żurawiny1/2 łyżeczki cynamonu Wodę z cukrem zagotowujemy. Siekamy żurawiny na mniejsze kawałki. Wrzucamy do gotującego się syropu i pozostawiamy na palniku jeszcze 10 – 15 min. Pod koniec wsypujemy cynamon i odkładamy do ostygnięcia. Syrop nadaje się nie tylko do herbatki ale też do pankejków
-
NAJPROSTRZE PLACKI XL Z BANANEM
Porcja xl400 g. Jogurtu greckiego300 g. Bananów1,5 szkl. mleka4 jaja r l20 g. cukru wanilinowego5 łyżek cukru3 łyżeczki sody oczyszczonej400 g. Mąki100 g. Płatków owsianych Posiekać na drobno banany, całą resztę składników przełożyć do dużej miski i Wymieszać. Ustawić patelnię teflonową i rozgrzać na średniej mocy. Masa jest dość gęsta więc fajnie się układa. Smażymy z obu stron. Smacznie zajadamy ważne– Jogurt musi być gęsty– nie zamieniaj sody na proszek– nie smaż na mocnym „ogniu”