DESER,  KAWA,  NA SŁODKO

ŚWIĄTECZNY SYROP

Pół szkl. wody
Pół szkl. cukru trzcinowego
1 laska cynamonu
1 x gwiazdka anyżu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej
4 goździki
Do rondelka wkładamy wszystkie składniki i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Kiedy doprowadzimy syrop do wrzenia wyciągamy gwiazdkę anyżu (koniecznie!) Tak gotujemy nasz roztwór  jeszcze ok. pół godziny, aż syrop zgęstnieje.
Ja przelałam syrop do słoika 

Świetnie się sprawdza do herbaty, kompotu albo kawy. Dodaje iście świątecznego klimatu.
Zajadamy smacznie 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.