
MUFFINY Z DYNIĄ
Domownicy ucieszą się jak zrobisz
niebo w gębie

słodko cynamonowa muffinka z pieczoną dyni
Jesienny must have do zrobienia w kuchni
ZAPISZ NA PÓŹNIEJ —- > uwierz sprzyda się
Muffiny z dynią
600 g. Mąki babuni/ tortowej
300 g. Cukru
Po 2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru wanilinowego
200 g. Masła rozpuszonego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kurkuma
400 g. Pure z pieczonej dyni (Piec dynię w piekarniku 160 stopni ok. 40 min, zblendować na papkę)
Sok z 1 pomarańczy
4 jaja r.l
Miksujemy wszystkie mokre składniki razem z dynią ( możliwe, że będzie dziwna konsystencja, jakby się płyny ścięły)
Dodajemy resztę składników i mieszamy, aż wyjdzie gładka konsystencja.
Nastawiamy piekarnik na 160 stopni w termoobiegu. Wlewamy do papilotek i pieczemy ok 15-20 min.
Smacznie zajadamy

* konsystencja ciasta jest dość ciężka, nie może być leista ( trochę jakby ktoś do niej dodał kisielu).
* zalewamy ciastem papilotkę min. 3/4 żeby muffinka pięknie wyrosła


