CIASTO,  DESER,  NA SŁODKO

DROŻDŻÓWKI Z SEREM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Zaczyn:
30 g.  świeżych drożdży
2 lyżki cukru
pół szkl. ciepłego mleka
4 łyżki mąki

Do wysokiego naczynia wkładamy i kruszymy drożdże, zasypując cukrem. Po chwili mieszamy powstałą papkę, wlewamy ciepłe mleko ( nie może być gorące! ) i mąkę. Mieszamy I odstawiamy zakrywając ścierką na ok. 20 min. Warto zostawić zaczyn w ciepłym  miejscu.
.
Ciasto  :
2 jajka
3 łyżki  cukru
200 ml. mleka
80 g. masła
600 g. mąki + 100-200 g. do obsypania

Do szklanki wlewamy mleko i dokładamy masło. Podgrzewamy  do rozpuszczenia  się masła  i odstawiamy do ostygnięcia.
.
Do naszego zaczynu wlewamy 2 jajka, ostygnięte mleko i cukier, mieszamy po tym wsypujemy połowę mąki  i znów mieszamy. Powstanie gęsta papka, jeśli wcześniej dodaliście zbyt ciepłe mleko, z mąki  zrobią  się grudki.
Dodajemy kolejną  partię  mąki  i odstawiamy na ok. pół godziny.

Teraz  przygotowujemy już nasze końcowe  ciasto.  Rozsypujemy  resztę mąki na blat i przekładamy wyrośnięte  ciasto. Powoli obsypujemy i zagniatamy, aż nie będzie  się kleiło. Odrywamy kawałki,  formujemy placki średnica ok. 6 cm.
Odkładamy na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia.
.
.
Farsz :
350 g. twarogu chudego/ półtłustego
6 łyżek cukru  pudru
Oba składniki razem mieszamy.
+ 3 łyżki  mleka
Na placuszki  nakładamy kopiasta łyżkę  farszu.

Kiedy już mamy wszystkie  drożdżówki  zrobione, brzegi smarujemy mlekiem.

Nagrzewamy  piekarnik na 160 stopni, bez termoobiegu, nagrzewanie góra- dół. 
Wkładamy do piekarnika drożdżówki  i pieczemy ok 20 min.

Zapach jaki wydostaje się z piekarnika to obłęd 

Górę  drożdżówek  oblałam białą czekoladą 

 potrzebowałam  ok 70 g.

Ciepłe  smakują  najlepiej.
Zajadamy się smacznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.