NA SŁONO,  OBIAD,  PRZEPISY

SZASZŁYKI Z DYNIĄ

500 g. mięsa  mielonego z łopatki
1 łyżeczka  czosnku granulowanego
1 łyżeczka  gałki muszkatołowej
1 łyżeczka  soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżki  bułki tartej
Całość wymieszać  i formować kulki o śr. 4 cm. ( mniej/więcej )

320 g. dyni
220 g. ziemniaków
100 g. papryki zielonej
120 g. cebuli
5 łyżek oliwy
pieprz, sól, słodka papryka, bazylia do smaku

Warzywa kroimy w kostkę, cebulę  rozdzielamy. Przyprawiamy całość.
Nadziewamy na patyczki w dowolnej kolejności. Ja dawałam  dwie kulki mięsa na jeden  patyk, tak samo dynię.
.
Układamy  szaszłyki  na blachę, skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 50 min/160 stopni lub do momentu, kiedy ziemniaki będą  miękkie.
Ja ułożyłam na blachę jeszcze kilka gałązek  rozmarynu do smaku 

❤

Smacznie zajadamy. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.