
SZASZŁYKI Z DYNIĄ

500 g. mięsa mielonego z łopatki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżki bułki tartej
Całość wymieszać i formować kulki o śr. 4 cm. ( mniej/więcej )
320 g. dyni
220 g. ziemniaków
100 g. papryki zielonej
120 g. cebuli
5 łyżek oliwy
pieprz, sól, słodka papryka, bazylia do smaku
Warzywa kroimy w kostkę, cebulę rozdzielamy. Przyprawiamy całość.
Nadziewamy na patyczki w dowolnej kolejności. Ja dawałam dwie kulki mięsa na jeden patyk, tak samo dynię.
.
Układamy szaszłyki na blachę, skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 50 min/160 stopni lub do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.
Ja ułożyłam na blachę jeszcze kilka gałązek rozmarynu do smaku

Smacznie zajadamy.

