CIASTECZKA,  DESER,  NA SŁODKO,  PRZEPISY

POPĘKANE CIASTECZKA

Co potrzebujemy ?

– 420 g. Czekolady mlecznej lub deserowej
– 250 g  masła
– 1 szkl. cukru pudru
– 6 jaj r L
– 3 łyżeczki cukru wanilinowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 3 i 1/3 szkl. mąki

Rozpuścić  masło z czekoladą i odstawić  do ostygnięcia. W tym czasie ubić pianę z białek powoli dodając cukier I cukier waniliowy. Na końcu  po jednym żółtku i sól. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.  Najpierw do miksującej  się masy dodajemy powoli masło z czekoladą  a potem mąkę, kiedy wszystko  się połączy koniecznie dajemy do lodówki lub zamrażarki do schłodzenia. Ciasto musi być mocno  zwarte. Kulamy kuleczki, spłaszczamy i obtaczamy  w cukrze pudrze.
Rozkładamy  na blachę z odstępami. Pieczemy  160 stopni w termoobiegu ok 10 / max 12 min. Im dłużej tym potem ciastka będą  twarde.  Zaraz po wyjęciu  z piekarnika  są bardzo  miękkie.

Smacznie zajadamy 

‼️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.