
POPĘKANE CIASTECZKA
Co potrzebujemy ?
– 420 g. Czekolady mlecznej lub deserowej
– 250 g masła
– 1 szkl. cukru pudru
– 6 jaj r L
– 3 łyżeczki cukru wanilinowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 3 i 1/3 szkl. mąki

Rozpuścić masło z czekoladą i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie ubić pianę z białek powoli dodając cukier I cukier waniliowy. Na końcu po jednym żółtku i sól. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Najpierw do miksującej się masy dodajemy powoli masło z czekoladą a potem mąkę, kiedy wszystko się połączy koniecznie dajemy do lodówki lub zamrażarki do schłodzenia. Ciasto musi być mocno zwarte. Kulamy kuleczki, spłaszczamy i obtaczamy w cukrze pudrze.
Rozkładamy na blachę z odstępami. Pieczemy 160 stopni w termoobiegu ok 10 / max 12 min. Im dłużej tym potem ciastka będą twarde. Zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie.
Smacznie zajadamy



