CIASTO,  DESER,  NA SŁODKO

BABKA MAJONEZOWA

Niebiańska babka 

Zapisz przepis –>

.
.
A co potrzebujemy  ?

3/4 szkl. Cukru
4 jajka r. L
3 porządne  łyżki  majonezu
1 op. cukru wanilinowego
90 g. mąki ziemniaczanej
90 g. mąki tortowej
2 małe płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta skórki z cytryny

Białko ubić, pod koniec dodawać  cukier i cukier waniliowy. Następnie po trochę wlewać żółtko, zmniejszyć obroty. Na jeszcze mniejszych obrotach dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia  i mąkę tortową. Dorzucamy cytrynę a na koniec gwóźdź wieczoru, czyli majonez.
Wszystkie składniki  dodajemy powoli, aby nie obciążać ciasta. Nie za długo mieszamy. Przelewamy do formy, wcześniej posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką  tartą.
Pieczemy na termoobiegu 45 min./ 170 lub do suchego patyczka. Powoli otwieramy piekarnik i zostawiamy jeszcze  na ok. 20 min.
Ja mam taki zwyczaj, że obstukuję formę i sprawdzam czy nie przywarło  ciasto. Wyciągamy z formy.
Wcinamy ze smakiem ! 

💯
💯

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.