
BABKA MAJONEZOWA
Niebiańska babka
Zapisz przepis –>
.
.
A co potrzebujemy ?
3/4 szkl. Cukru
4 jajka r. L
3 porządne łyżki majonezu
1 op. cukru wanilinowego
90 g. mąki ziemniaczanej
90 g. mąki tortowej
2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta skórki z cytryny
Białko ubić, pod koniec dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie po trochę wlewać żółtko, zmniejszyć obroty. Na jeszcze mniejszych obrotach dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mąkę tortową. Dorzucamy cytrynę a na koniec gwóźdź wieczoru, czyli majonez.
Wszystkie składniki dodajemy powoli, aby nie obciążać ciasta. Nie za długo mieszamy. Przelewamy do formy, wcześniej posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Pieczemy na termoobiegu 45 min./ 170 lub do suchego patyczka. Powoli otwieramy piekarnik i zostawiamy jeszcze na ok. 20 min.
Ja mam taki zwyczaj, że obstukuję formę i sprawdzam czy nie przywarło ciasto. Wyciągamy z formy.
Wcinamy ze smakiem !





2 komentarze
Urszula97
Ta babka jest super. Piekna aranżacja.Pozdrawiam.
Gosia
Zachęcam do zrobienia przepisu 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂