CIASTO,  DESER,  NA SŁODKO,  PRZEPISY,  TRUSKAWKI

CIASTO CHUPA CHUPS WANILIA – TRUSKAWKA

Przepis na ciasto chupa chups

Biszkopt

– 6 jajek

– 180 g mąki tortowej

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 180 g cukru

Białko z cukrem ubić po tym czasie dodawać po jednym żółtku. Masa musi być dobrze ubita, trwa to czasem nawet do 10 minut. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do masy, mieszać ostrożnie na najniższych obrotach miksera, aby masa nie opadła.

Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 – 35 min. 

Krem budyniowy:

– 250 g masła – półtora szklanki mleka 3,2% – 3/4 szkl. Cukru – 2 żółtka – dwie łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 1 op. cukru waniliowego

1 szkl. mleka gotujemy na wolnym ogniu. Resztę składników oprócz masła, przekładamy do miski i ucieramy na puszystą masę. Kiedy mleko zaczyna wrzeć powoli dolewamy masę i energicznie mieszamy. 

Tak powstały budyń odstawiamy do wystygnięcia, nie można tej czynności pominąć, ponieważ krem może się zważyć podczas dodawania gorącego budyniu .Po tym czasie ucieramy masło (musi być w temperaturze pokojowej) powoli dodając, po jednej łyżce budyniu. 

 Masa truskawkowa 

– 500 g zblendowanych truskawek – 3 op. Galaretki truskawkowej – 4 łyżeczki cukru

– 300 g słodkiej śmietanki 30%

zblendowane truskawki podgrzewać na wolnym ogniu, dodając galaretkę truskawkową oraz cukier. Mieszać aż się rozpuści, nie można doprowadzić do wrzenia. Wystarczy że masa będzie gorąca. Odstawić na ok. 20 min, po tym czasie dolać i wmieszać śmietanę.

Składanie ciasta : 

Biszkopt przekroić na pół, jedną część odstawić do blachy i położyć na nim masę budyniową, na której widelcem przerysować fale. 

Zgęstniałą masę truskawkową powoli wlać na krem. 

Uwaga ! Zabezpiecz brzegi ciasta, aby nic się nie rozlało. 

Delikatnie położyć na górę ciasta drugą część biszkoptu, odstaw na ok. godzinę aby wszystko się zespoiło. Posyp cukrem pudrem.

  • Fale zrobione widelcem na masie budyniowej – są po to, aby oba kremy mogły się dobrze połączyć, zapobiega to rozwarstwieniu się ciasta.

Smacznego ! 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.