CIASTECZKA,  DESER,  NA SŁODKO

KRUCHE CIASTECZKA RENIFERY

W ferworze świątecznych przygotowań, nadgodzin w pracy i zakupów uroczych prezentów. Kiedy gorący grzaniec przeplata się z cynamonową kawą i piankami. Kiedy nosimy świąteczne sweterki i ochoczo pomagamy innym. Nie może zabraknąć wspólnego pieczenia ciasteczek …. reniferków!!

Ciastka renifery

Na ok 30 ciastek :
350 g. Mąki pszennej tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka ( z jaja r L )
100 g. Cukru pudru
200 g. Masła
Szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
.

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.Mąkę, mąkę ziemniaczaną przesiać i dołożyć resztę składników. Zagnieść ciasto i włożyć na minimum pół godziny do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto podsypując mąką, wykrajamy szklanką kółka. Kładziemy ciastka na blachę i
nastawiamy piekarnik na 160 stopni. Pieczemy ok 8 minut, bez termoobiegu tylko góra – dół.
Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
.
.
Do dekoracji :
Gorzka czekolada
Czerwone lentilki lub ozdoby cukrowe

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, wykałaczką możemy rozprowadzić kształty na ciastku. Jeśli ktoś ma precyzyjny rękaw cukierniczy to można go właśnie wykorzystać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.