
PIERNIK STAROPOLSKI
Cudownie pachnący przyprawami korzennymi i przypominający zimową rodzinną historię sprzed lat… Cóż może być lepszego niż wspomnienia, przy herbatce i domowym, puszystym pierniku.

Przepis na piernik staropolski:
– 500 g miodu – jedna szklanka cukru białego – pół szklanki cukru trzcinowego – 250 g masła
Przygotowywujemy garnek do którego wkładamy wymienione produkty i podgrzewamy na wolnym ogniu, aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły.
Odstawiamy do wystygnięcia.
– 1 kg mąki – 3 łyżeczki sody oczyszczonej – pół łyżeczki soli – 60 g przyprawy do piernika
Mąkę przesiewamy do misy i dodajemy resztę składników.
– 3 jaja rozmiar L – 125 ml mleka 3,2%
Schłodzoną masę z miodu wlewamy powoli do mąki, mieszając. Dodajemy także jajka oraz mleko – wszystko razem mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Masa z miodu nie może być ciepła, ponieważ powstaną grudki z mąki.
Ciasto jest dość lejące, jednak po kilku tygodniach robi się z niego stała konsystencja. Miskę odstawiamy do ciemnego i zimnego pomieszczenia, przykrywając ścierką.
jeśli chodzi o przechowywanie piernika, to można go trzymać nawet do kilku miesięcy, ponoć im dłużej tym lepiej. Z ciasta można zrobić zwykły piernik pieczony na blasze, przekładany dżemem lub wykrawać różne kształty i podawać jako lukrowane pierniczki.
Piec w termoobiegu ok 15 min / 170 stopni.
Smacznego 🙂



