
CIASTECZKA ULE – PRZEPIS
Odkąd mam dostęp do dobrej jakości swojskich orzechów, robię na święta domowe ule, czasem są z alkoholem, a czasem nadziewam najzwyczajniej w świecie masą kajmakową. Obojętnie jakich uli bym nie zrobiła, znikają w zastraszającym tempie, czasem nawet trzeba pudełeczko z nimi chować, aby nie zostały za jednym razem spałaszowane….



Krem na spirytusie :
- 60 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 40 ml spirytusu
Masło wcześniej wyciągnąć, aby było w temperaturze pokojowej, dobrze jeśli żółtka też były szybciej wyciągnięte. Miksujemy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Powoli dodajemy żółtka już wolniej mieszając a na samym końcu powolutku wlewać spirytus, nie można wlewać go na szybko, bo masa się zważy .
Odłożyć krem do chłodnego miejsca na godzinkę, po tym czasie można używać kremu 🙂
Smacznego!

