NA SŁONO,  OBIAD,  PRZEPISY,  ZUPA

ZUPA CUKINIOWA

Sama co prawda w ogródku nie mam cukinii, ale zawsze jakoś tak w okresie letnim dostaję ją z różnych źródeł, ewentualnie kupuję i tworzę różne smakowitości.
Pewnego dnia ciocia zadzwoniła do mnie z zapytaniem, czy nie chcę cukinii, jednak nie myślałam, że będzie ich sześć po czterdzieści centymetrów każda. Więc się zaczęło od brownie, placków po zupkę, która okazała się sztosem !

Potrzebujemy :

700 g cukinii

4 łyżki masła

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

100 gram serka topionego

700 gram bulionu

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka soli

Cebulę i czosnek pokroić, smażyć na masełku, aż się zarumieni. Cukinię wydrążyć i pokroić w średnią kostkę, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. pół godziny razem z serkiem topionym i podsmażoną cebulą. Po tym czasie odstawiamy wywar, przyprawiamy i blendujemy na krem.

Ja swoją zupkę podaję z pokrojonymi suszonymi pomidorami lub grzankami, w zależności co akurat mam pod ręką.

Życzę smacznego i pozdrawiam cieplutko 🙂
Małgosia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.