CIASTECZKA,  DESER,  KAWA,  NA SŁODKO,  PRZEPISY

CIASTECZKA Z ESPRESSO

Uwielbiam piec ciasteczka wprost proporcjonalnie do tego jak bardzo lubię spać, czyli …. bardzo, bardzo…

Dostałam swego czasu kawy do testowania i działałam przy ekspresie dobrą godzinę, jednak nie byłam w stanie wypić w jednym ciągu trzech kaw, więc jedno espresso wylądowało w ciasteczkach, także wolne popołudnie spędziłam bardzo efektywnie.
Jeśli chodzi o samą kawę, którą dostałam do testów, to mile mnie zaskoczyła, ponieważ, często w kawach czuję taki dziwny nieprzyjemny dla mnie posmak. Z tego tytułu, jak znajdę odpowiednią kawę, to przywiązuję się do niej na dłuuugo.
Jeśli, ktoś jest chętny wstawiam link do strony producenta, od którego testowałam kawy, są świetne! Być może macie wśród znajomych kawoholika, z pewnością zaskoczą go mieszanki, które ma w ofercie palarnia.

https://www.cafepanamera.com/



Ciasteczka z dodatkiem espresso:
200 g. masła
200 g. cukru pudru
9 łyżek espresso
3 żółtka
2 łyżki kakao
450 g. mąki

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, potem powoli dodajemy żółtka i po łyżce espresso. Na sam koniec dodajemy po trochę mąki i kakao. Ciasto wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie można rozwałkować ciasto i wycinać różne wzory. Pieczemy ciasteczka 7 min/165 stopni na termoobiegu.

Jako dodatek na górę dałam białą czekoladę.
Smacznego!

Espresso-tonic



Cold brew



Latte

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.