CIASTO,  DESER,  NA SŁODKO,  PRZEPISY

JOGURTOWY SERNICZEK NA ZIMNO

Chociaż wolę serniki pieczone, to pokusiłam się o zrobienie takiego cuda na zimno. Zabrałam się za czyszczenie lodówki, w której znalazłam jogurt i twaróg, nie mogłam przejść obojętnie wobec nich. Obróciłam głowę w stronę owoców, zajrzałam do zamrażarki w poszukiwaniu malin i jest ! lampka koło głowy się zaświeciła. Przystąpiłam do pracy, która była szybka i sprawna. Swoją drogą takie przepisy lubię najbardziej, gdzie efekt jest oszałamiający, a roboty mało.

Zapraszam po przepis!

Serniczek z jogurtem na zimno :
200 twarogu półtłustego
330 g. Jogurtu gęstego
150 g. Białej czekolady
100 g. cukru
120 g. mascarpone
3 łyżki żelatyny
1 banan
Szklanka malin

Blendujemy twaróg, jogurt,cukier mascarpone, odstawiamy. Rozpuszczamy czekoladę i mieszając łączymy z masą. Kroimy banana na plastry układamy do formy  ok. 15×15 cm. Wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, między tym układamy też maliny. Do żelatyny dodajemy 4 łyżki wody i czekamy ok. 5 minut aż się wchłonie, następnie wkładamy do mikrofalówki na 20 sekund( lub mniej), mieszamy aby wszystko się połączyło i ostygło. Powoli dodajemy łyżka po łyżce masę do żelatyny, (mniej więcej ok. 5 łyżek ) po tym czasie powoli wlewamy żelatynę do masy mieszając, kiedy wszystko się połączy wlewamy sernik do formy. Odstawiamy ciasto do lodówki na ok 2 godziny ja ozdobiłam górę zblendowanymi malinami. Ciasto jest pyszne prosto z lodówki.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.