DESER,  KOLACJA,  NA SŁONO,  PIECZYWO,  PRZEPISY,  SAŁATKA

WSPÓLNY WPIS BLOGERSKI Z LETNIMI PRZEPISAMI

Okres czipsów, coli i tanich napojów alkoholowych, byle voltarz się zgadzał mam już za sobą. Kiedyś paczką znajomych co chwilę się widzieliśmy, dobry widok na wodę, gorące wieczory i mnóstwo komarów, które nam nie przeszkadzały. Minęło kilka lat od takich  młodzieńczych czasów, niestety wir pracy i obowiązków w świecie dorosłych nie pozwala na częste spotkania. To też, kiedy mam się widzieć ze znajomymi, staram się jakoś ciekawiej do tego przygotować, oczywiście na tyle ile mam czas, czyli niezbyt wiele, dlatego wlatują zawsze szybkie przekąski, z tego co mam akurat pod ręką. Więc zapraszam po przepisa 🤭

 róbcie screena, jeśli wam coś wpadnie w oko ♥️

Talerzowa sałatka :

– Dowolna sałata – garść ( w moim przypadku to była masłowa )
– 2 łyżki pokrojonej czerwonej cebuli
– 1 pomidor
– pół średniego ogórka
– szczypta szczypiorku
– 70 g. Twarogu półtłustego
– 50 g. Słonecznika solonego obtoczonego w papryce słodkiej
Wszystkie warzywa kroimy. Rozkładamy sałatę na duży talerz i dokładamy resztę warzyw, rozdrabniamy palcami twaróg i kładziemy na górę sałatki.

Sos :
1 łyżka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu
sól, pieprz do smaku
Polewamy tuż przed podaniem sałatkę .

Smacznego! 

Owoce pod kruszonką kokosową :


150 g. mąki pszennej
50 g. cukru pudru
100 g. masła
50 g. musu kokosowego lub śmietanki kokosowej
Dowolne owoce ok. 200 g.
W moim przypadku to borówki.
Owoców myjemy, odstawiamy do wysuszenia. Mąkę i cukier puder mieszamy. Kroimy masło na kostkę i dodajemy razem z musem kokosowym do reszty składników zagniatając ciasto.

Piekarnik nastawiamy na ok . 160 stopni

Owoce przekładamy do foremek lub jednej blaszki i zasypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 20 min. lub do zarumienienia kruszonki.

Zostawiamy do ostygnięcia lub jemy jeszcze lekko ciepłe

Smacznego!

Propozycje od :


https://www.simplliko.pl/



NIBY ZAPIEKANE KANAPECZKI

Mam dla Was dzisiaj hit mojej ostatniej imprezy. Zniknęły nawet nie wiem, kiedy. Nim się obejrzałam a cała bagietka została pochłonięta ze smakiem przez przybyłych gości. Tym przepisem podzieliła się ze mną moja dobra koleżanka, której bardzo za to dziękuję.

😉

Specjalnie nazwałam je „niby zapiekanymi”, bo dzięki użytym składnikom goście myśleli, że użyłam piekarnika, aby je zrobić. Co jest absolutnie nieprawdą. Nie sprawiły mi większego wysiłku, a całość można ogarnąć w 15 minut. Chyba, że kupisz więcej bagietek .

Składniki:

1 długa świeża bagietka

300g sera w całości

2 łyżki majonezu

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz, mielona słodka papryka

Opcjonalnie – niewielkie ilości rzodkiewki, ogórka zielonego, szczypiorku czy pomidora koktajlowego.

Ser zetrzeć na małych oczkach tarki, dodać majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić niewielką ilością soli. Pieprz i papryki użyj według uznania. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie pokrój bagietkę nieco pod skosem na malutkie kanapeczki. Uzyskaną pastą posmaruj swoje kromeczki i udekoruj wspomnianymi warzywami. Kilka plasterków rzodkiewki czy pomidora sprawi, że nasza przekąska będzie jeszcze apetyczniej wyglądać. Majonez z serem tworzą złudne wrażenie zapieczonych w piekarniku. Gwarantuję, że skradną kubki smakowe Twoich znajomych! 

KOTLET NA RAZ

Mini kotleciki mielone sprawdzą się idealnie, jeśli wiemy, że w towarzystwie znajdą się miłośnicy mięsa. Co prawda są nieco czasochłonne – bo kto w mgnieniu oka ukręci malutkie kuleczki, ale jeśli dojdziesz do wprawy może zająć Ci to niewiele czasu. Podawane z sosem czosnkowym będą strzałem w dziesiątkę!

Składniki:

300 g mielonej łopatki lub szynki

1 jajko

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz, mielona czerwona papryka, majeranek – dużo majeranku.

Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć za pomocą dłoni – zawsze robię to w ten sposób, wtedy mam całkowitą pewność, że użyte przyprawy połączyły się dokładnie z mięsem. Soli, pieprzu oraz papryki dodajemy według własnego uznania. Natomiast majeranku bym nie szczędziła  Następnie turlamy w dłoni tak by nadać odpowiedni kształt. Wszystkie kotlety smażymy na niewielkiej ilości oleju bez użycia panierki. W tym przypadku całkowicie wykluczam bułkę tartą z przepisu.

SOS CZOSNKOWY

3 łyżki jogurtu naturalnego,

2 łyżki majonezu,

8 ząbków czosnku (+/-)

½ łyżeczki koperku suszonego

Sól, pieprz i kilka kropli soku z cytryny

Wymienione składniki umieszczamy w miseczce, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na bok. Ten sos przygotowuję zawszę w takim samym schemacie, czasami różni się jedynie wielkością poszczególnych porcji, a wszystko to zależy od tego, ile sosu czosnkowego planuję zrobić.

Propozycje od:

https://www.instagram.com/o_kuchnia_mac/

CHLEBEK SEROWO – CZOSNKOWY DO GRILLA

”Mamy dla Was mega dodatek do grilla, który znika ze stołu szybciej niż soczysta karkóweczka! Wiem, że padły teraz mocne słowa, bo cóż może być lepsze niż karkówka prosto z grilla, ale uwierzcie mi… i przygotujcie od razu dwa bochenki ”

Przepis: 
Bochenek krojonego chleba (chyba, że chce Ci się kroić) 
Masło
Czosnek (ile lubicie…) 
Zielona cebulka
Potarty na drobnych oczkach ser 
Sól, pieprz, oregano

Masło, czosnek, zieloną cebulkę i ser mieszacie razem, tworząc mega zarąbiste masło czosnkowe z serem i zieloną cebulką! I oczywiście przyprawy wedle uznania. Tym fit smarowidłem przekładamy krojony chleb, zawijamy to cudo w sreberko i wkładacie do pieca na jakieś 30 minut, 200 stopni z opcją termoobiegu. 
Wszystko oczywiście zależy od piekarnika… najlepiej co jakiś czas sprawdzać czy górna część chlebka lekko chrupie, kiedy dotykacie palcem 

Rezultat na zdjęciach, zniknie szybciej niż powiecie „smacznego”!  
U nas to hit!

BÓB – HUMMUS

”Dip nie tylko na bazie śmietany. Hummus – niekoniecznie z tahini  Czy my będziemy znowu fit?”

Składniki:
1 puszka cieciorki 
aquafaba (woda z puszki) zależy na jakiej konsystencji nam zależy
1 ząbek czosnku 
2 łyżki cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek 

Cieciorkę przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny oraz aquafabe (możesz dodawać stopniowo). Wszystko zmiksuj na gładką masę.

– dodaj swoje ulubione przyprawy, a zmienisz smak hummusu.

Z paluchami chlebowymi smakuje wyśmienicie, ale hummus otulony surowymi warzywami również się sprawdzi!

Kochani serdeczenie dziękuję wam za przeczytanie całego wpisu, dziękuję też autorom, którzy wspólnie ze mną przygotowali takie pyszności, które mogliście widzieć na zdjęciu, jest mi niezmiernie miło tworzyć ten wpis. Cieszmy się dzisiejszymi promieniami słońca, bo lato dobiega końca, a wrzesień za niedługo będzie pukał w nasze drzwi.

Ściskam serdecznie Małgosia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.