
TARTA Z POREM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM
W piątki w naszym rodzimym domu nie jemy mięsa, dlatego pojawia się pytanie co by tu zrobić. Nie jest to dla nas problem, odchodząc od pomysłu zjedzenia ziemniaków z kefirem wymyśliłam tartę. Dodatkowo trzeba było zrobić czyszczenie lodówki, co wiąże się z uruchomieniem swoich szarych komórek. No i jest tarta ! Jak to mówią grzechu warta !
Pyszna lekko słona z wędzonym łososiem, dlatego zapisz składniki do listy zakupów.
Ciasto:
120 g. masła
2 żółtka
1 całe jajko r L
½ soli
200 gram mąki
Masa:
180 g.
pora
70 g. marchew
100 g. cukinii
50 g. sera feta
5 łyżek kukurydzy
4 szt. pomidorków koktajlowych
4 plasterki papryki
70 g. łososia wędzonego
30 g. masła
1/3 szkl. wody
2 x jajka
2 łyżki mąki
PRZYPRAWY :
1/3 łyżeczki gran. czosnku
½ łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczki soli
½ łyżeczki bazylii
Robimy ciasto:
masło rozgnieść nożem razem z mąką, dodać jajka i wyrobić ciasto, położyć na nie ściereczkę i odłożyć do lodówki na godzinę.

Masa :
Kroimy pora, cukinię i marchewkę na drobne kawałki, wsypujemy do garnka do którego wlewamy wodę i masło, gotujemy na średnim ogniu ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy kukurydzę, przyprawy,mieszamy jajko z mąką i wlewamy do masy porowej i ściągamy z ognia.
Wyciągamy ciasto z lodówki, musimy przygotować formę, którą warto posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto i wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 min 180 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie wyciągamy
Wylewamy masę, na upieczone i ostudzone ciasto, kroimy pomidorki na pół i rozkładamy na tartę, tak samo postępujemy z fetą, łososiem i papryką. Fajnie jeśli produkty będą kolorowo rozłożone, daje to piękny efekt. Ponownie wkładamy do piekarnika na 25 min / 180 stopni.
Najlepiej smakuje na ciepło, smacznego i pozdrawiam!

