KOLACJA,  NA SŁONO,  OBIAD,  PRZEPISY

TARTA Z POREM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

W piątki w naszym rodzimym domu nie jemy mięsa, dlatego pojawia się pytanie co by tu zrobić. Nie jest to dla nas problem, odchodząc od pomysłu zjedzenia ziemniaków z kefirem wymyśliłam tartę. Dodatkowo trzeba było zrobić czyszczenie lodówki, co wiąże się z uruchomieniem swoich szarych komórek. No i jest tarta ! Jak to mówią grzechu warta !
Pyszna lekko słona z wędzonym łososiem, dlatego zapisz składniki do listy zakupów.



Ciasto:

120 g. masła

2 żółtka

1 całe jajko r L

½ soli

200 gram mąki

Masa:
180 g. pora

70 g. marchew

100 g. cukinii

50 g. sera feta

5 łyżek kukurydzy

4 szt. pomidorków koktajlowych

4 plasterki papryki

70 g. łososia wędzonego

30 g. masła

1/3 szkl. wody

2 x jajka

2 łyżki mąki

PRZYPRAWY :

1/3 łyżeczki gran. czosnku

½ łyżeczki papryki słodkiej

1 łyżeczki soli

½ łyżeczki bazylii

Robimy ciasto:

masło rozgnieść nożem razem z mąką, dodać jajka i wyrobić ciasto, położyć na nie ściereczkę i odłożyć do lodówki na godzinę.

Masa :

Kroimy pora, cukinię i marchewkę na drobne kawałki, wsypujemy do garnka do którego wlewamy wodę i masło, gotujemy na średnim ogniu ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy kukurydzę, przyprawy,mieszamy jajko z mąką i wlewamy do masy porowej i ściągamy z ognia.

Wyciągamy ciasto z lodówki, musimy przygotować formę, którą warto posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto i wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 min 180 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie wyciągamy

Wylewamy masę, na upieczone i ostudzone ciasto, kroimy pomidorki na pół i rozkładamy na tartę, tak samo postępujemy z fetą, łososiem i papryką. Fajnie jeśli produkty będą kolorowo rozłożone, daje to piękny efekt. Ponownie wkładamy do piekarnika na 25 min / 180 stopni.

Najlepiej smakuje na ciepło, smacznego i pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.