
KULKI ORZECHOWO-WANILIOWE
Jeśli chcecie dobry przepis na mega pyszne praliny orzechowe z milionem kalorii to właśnie na niego patrzycie. Kulki są obłędne, dlatego polecam przez tydzień nie rozstawać się z bieżnią.
Swoją drogą wolę zjeść mniej a jakościowo lepiej. Druga sprawa to możliwość przyrządzenia samemu słodyczy.
Niestety nigdy w naszym ogródku nie rósł orzech, jednak kiedy tylko takie dostaję, dzielę je i robię same dobroci. Polecam mieć sprawdzone źródło orzechów, w innym przypadku nie będzie efektu „wow”

Kulki
orzechowo waniliowe :
160
g. Miodu
160
g. Orzechów włoskich posiekanych
6
łyżek wody
80
g. Mascarpone
1
op. Cukru waniliowego
50
g płatków owsianych błyskawicznych
Dodatkowo
:
100
gram mielonych orzechów
60
g. Do masy a 40 g do obtoczenia
Miód,
orzechy, wodę i cukier umieszczamy w rondelku i gotujemy na wolnym
ogniu doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy do ostudzenia, kiedy masa
będzie już chłodna dodajemy mascarpone, płatki i zmielone
orzechy, wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po
tym czasie formujemy kulki i obtaczamy w zmielonych
orzechach
Smacznego
🙂

