
MAKARON Z MIĘSNYMI KULECZKAMI
Makaronów z mięsem jest tyle ile ludzi na świecie, bolognese, carbonare i tak dalej. U nas w domku mało co jemy takie obiady, za sprawą taty, który nie przepada za makaronem, natomiast cała reszta wpałaszowałaby go razem z talerzem. Jesteśmy rodziną, która nie gardzi jedzeniem, co troszeczkę u nas widać. Nie wiem jak można oprzeć się dobrociom, które można samemu stworzyć, zwłaszcza, że mamy działkę, gdzie rosną warzywa i owoce a tata hoduje pszczółki. Wracając do makaronu to przedstawiam moją wersję :

Makaron z mięsnymi kuleczkami :
Kuleczki:
0.5 kg. mięsa mielonego z łopatki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki rozmarynu
½ łyżeczki suszonego czosnku
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
Całość zagnieść, uformować małe kuleczki ( muszą być mini). Przygotować garnek z osoloną wodą, którą zagotować. Do wrzątku wrzucamy kuleczki i gotujemy ok 5 minut. Wyciągamy i odsączamy.
Sos:
7 łyżek przecieru
1 łyżka cukru
½ łyżeczki bazylii
pół szklanki wody
½ łyżeczki soli
Wymieszać, postawić na ogniu i zagotować, odstawić.
Makaron :
Użyłam pół paczki, ugotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Przelałam zimną wodą i zmieszałam z sosem. Ułożyłam na talerzu makaron, poukładałam kulki mięsne, dodałam od siebie na górę pietruszkę i starty ser.

Smacznego !

