DESER,  NA SŁODKO,  PRZEPISY,  ŚNIADANIE

DOMOWE MUSLI Z MASŁEM ORZECHOWYM

Rzadko kiedy kupuję musli a to dlatego, że zawsze mi coś w nich nie pasuje. Nie żebym wybrzydzała, ale jednak pojedyncze składniki mi nie smakują, a to kandyzowany ananas a to płatki owsiane jakieś takie już wywietrzałe. Za dużo cukru, gorzkie pestki dyni. Basta. Robię swoją granolę i tyle.

Domowe musli :
150 gram płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka miodu
1 kopiasta łyżka masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego
100 gram orzechów włoskich
100 gram gorzkiej czekolady
50 gram wiórków kokosowych
50 gram plasterków kokosowych
1/3 łyżeczki cynamonu
100 gram siemienia lnianego



Przygotowuję patelnię, nastawiam kuchenkę na mały ogień rozpuszczam masło orzechowe, olej kokosowy i miód, mieszam i wrzucam płatki owsiane, zostawiam na pół minuty aby się przybrązowiły po tym czasie znów mieszam i odstawiam na 30 s. Kiedy płatki mają złocisty kolor odstawiam patelnię do wystudzenia. Po ok. pół godziny dosypuję kokos, pokrojoną czekoladę i resztę składników. Musli nie jest zbyt słodkie, takie najbardziej lubię. Jak to mówią wiem co jem i nie dosładzam niepotrzebnie. Jeśli chodzi o czekoladę to używam 70 % wzwyż, ale jeśli Ci taka nie odpowiada zamień wg. upodobań a jeśli chcesz dorzuć coś od siebie i jedz ze smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.