
TARTALETKA NA SPODZIE Z MĄKI MIGDAŁOWEJ
W kuchni jestem totalną indywidualistką! Eksperymentuję, buszuję po szafkach w poszukiwaniu dodatków, a na koniec ozdabiam myśląc, że jestem francuską cukierniczką, czar pryska jak uświadamiam sobie, że wcale to nie wygląda jak powinno. Chociaż czasem mi się udaje coś zmajstrować i nawet wizualnie dobrze wygląda! Więc dziś przedstawiam tartaletkę na spodzie z mąki migdałowej z truskawkami i bananem :

Ciasto na tartaletki, mi wyszły mi 3 sztuki :
1
żółtko,
3 łyżki erytrolu,
40 gram masła ,
3/4 szklanki mąki migdałowej,
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki razem zagnieść, wstawić do lodówki na godzinę, podzielić na 3 porcje i obłożyć foremkę. Ja miałam jednorazowe, ale można też śmiało w takich blaszanych. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy 10 min. I odstawiamy do wystudzenia.

Co
na górę?
Pół
banana pokroić, 3 łyżki masła orzechowego, 100 ml śmietany
kremówki, 3 łyżki cukru pudru, truskawki na górę ok 6 szt.
Dół
ciasta smarujemy łyżką masła orzechowego, nakładamy banany,
ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i kładziemy następną warstwę
na tartaletkę. Na samą górę przychodzą truskawki. Ja
udekorowałam jeszcze posypką i bezą. Voila


Jeden Komentarz
Lonly
Takie kolorowe ♥️