DESER,  NA SŁODKO,  OBIAD,  PRZEPISY,  ŚNIADANIE

DROŻDŻOWE RACUSZKI Z JABŁKAMI

Po szkole wchodząc do domu czułam słodki zapach, który unosił się w każdym pokoju, wiedziałam, że babcia robi coś pysznego w kuchni. Szybko ściągałam buty i w mgnieniu oka byłam już przy smażących się na patelni racuszkach z jabłkami. Rosły wielkie, chrupiące i brązowozłociste, nikt się nie umiał oprzeć.

Tak bym chciała pamiętać racuszki od babci, jednak dość szybko odeszła, ale na pewno takie pyszności z chęcią by nam robiła. Dziś chętnie sięgam po stare sprawdzone przepisy, dzięki którym wracamy do wspomnień naszego dzieciństwa. Moją babcię pamiętam ze zdjęć, mocno pragnę przypomnieć sobie urocze chwile spędzone wraz z nią. Jedną fotografię mam w pamięci, kiedy to tańczyłam z nią w kółeczku jako brzdąc. Być może to był taniec z resztek sił babci, ale czego nie robi się dla wnusi, a może dla mnie jako kruszynki był zabawą, która rozprowadzała uśmiech na mojej buzi.

Wielką wdzięczność przyznaję każdej babci na świecie za troskę, zabawy i dobre jedzonko dla nas, wnuków.

Podaję przepis na racuszki, które ja osobiście robię

1.5 szkl. mleka
350 gram mąki
25 g. Drożdży świeżych
3/4 szkl. cukru pudru
1/3 łyżeczki cynamonu
1 op. cukru waniliowego
1 jajko
2 jabłka
50 gram masła rozpuszczonego
Robimy zaczyn, do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka ( max. 30 st. ) Drożdże, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. do wyrośnięcia.
Do miski wkładamy resztę składników, gotowy zaczyn, oprócz jabłek i mieszamy . Powstaje gęsta zawiesina, na koniec kroimy jabłko na małe kosteczki i wsypujemy, mieszamy, odkładamy do wyrośnięcia na ok. godzinę, nie mieszamy ciasta po tym czasie. Nagrzewamy patelnię na średni ogień, razem z łyżką oleju. Smażymy na brązowo.
Rada: racuszki nakładamy na olej łyżką zamoczoną wcześniej w wodzie, dzięki temu lepiej się formują.