
PIZZA NA SPODZIE Z TWAROGU Z DODATKIEM SALAMI
Uwielbiam pizze, ale niestety drożdże i zwykła mąka mi nie służą, więc robię swoją wersję i nie muszę czekać aż ciasto wyrośnie a na dodatek, smakuje pysznie jeszcze następnego dnia! Chociaż wszyscy wiemy, że odgrzewana pizza to nie to samo. Przepis na spód twarogowy krąży po internecie już jakiś czas natomiast ja go dostosowałam do siebie. Tak więc częstujcie się przepisem :

PIZZA SALAMI NA SPODZIE Z TWAROGU
200 gram twarogu półtłustego lub chudego
1 łyżka mąki kokosowej/ migdałowej
2 jajka
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
pieprz, oregano lub inne zioła do smaku
Wszystko razem zmiksować, wychodzi papkowata konsystencja, którą rozprowadzamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni / 10 min. lub do suchego patyczka, ciasto nie może się świecić, wtedy jest jeszcze surowe.
Międzyczasie :
100 g. mozarelli zetrzeć
50 g sera gouda zetrzeć
przygotować plasterki salami
Sery mieszamy ze sobą.
Sos pomidorowy :
5 łyżek przecieru, 50 ml wody ciepłej, po szczypcie bazyli, soli i cukru. Wszystko razem wymieszać.
Przesmarować wierzch ciasta do pizzy, posypać serami i położyć salami. Wstawić do piekarnika 180 stopni, na ok. 8 minut lub do zarumienienia sera. Ja po wyciągnięciu z piekarnika posypałam jeszcze pietruszką do smaku. Teraz możemy się zajadać.

Ściskam serdecznie i do następnego wpisu !

