
CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Ciasto od mojej mamuni to jest hit, bardzo łatwe do przyrządzenia i smakuje każdemu, można wymieniać owoce w zależności od sezonu albo tego co akurat mamy w domku. Zazwyczaj godzinę po upieczeniu tracą się pierwsze kawałki, a nikt nie wie co się z nimi stało. To jest bardzo dziwne zjawisko. Widząc, że znikają musimy szybko zaopatrzyć się w kawałek żeby nie zabrakło dla nas, tym samym pół blachy znika w klika chwil. Oczywiście mamunia się bardzo cieszy, bo to znaczy, że ciasto smakuje. Jeśli postąpicie zgodnie ze wskazówkami wyjdzie idealnie.

MAMINE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
5 jajek r L
300 gram cukru
300 gram mąki ( przesiać )
1 łyżeczka kopiasta proszku do pieczenia
2x op. cukru waniliowego
300 gram masła/ margaryny
2 x szczypta cynamonu
200 gram śliwek ze słoika lub świeżych
1 łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia spodu śliwek
Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, powoli dodając jajka. Resztę składników oprócz śliwek wymieszać i powoli dosypywać mieszając masę na najmniejszych obrotach miksera. Wylać masę do formy wyłożonej papierem. Śliwki od dołu obtoczyć w mące ziemniaczanej i poukładać na ciasto. Owoc można przekroić na mniejsze kawałki jak kto woli. Nagrzać piekarnik na 180 stopni, bez termoobiegu, ale grzałka góra-dół piec 40 minut lub do suchego patyczka. Nie wyciągać od razu, uchylić najpierw drzwiczki i poczekam tak z 20 minut.
Można posypać cukrem pudrem i migdałami do smaku.
Smacznego!
Pozdrawiam serdecznie i do następnego wpisu 🙂

