CIASTO,  NA SŁODKO,  Śliwki

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Ciasto od mojej mamuni to jest hit, bardzo łatwe do przyrządzenia i smakuje każdemu, można wymieniać owoce w zależności od sezonu albo tego co akurat mamy w domku. Zazwyczaj godzinę po upieczeniu tracą się pierwsze kawałki, a nikt nie wie co się z nimi stało. To jest bardzo dziwne zjawisko. Widząc, że znikają musimy szybko zaopatrzyć się w kawałek żeby nie zabrakło dla nas, tym samym pół blachy znika w klika chwil. Oczywiście mamunia się bardzo cieszy, bo to znaczy, że ciasto smakuje. Jeśli postąpicie zgodnie ze wskazówkami wyjdzie idealnie.

MAMINE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

5 jajek r L

300 gram cukru

300 gram mąki ( przesiać )

1 łyżeczka kopiasta proszku do pieczenia

2x op. cukru waniliowego

300 gram masła/ margaryny

2 x szczypta cynamonu

200 gram śliwek ze słoika lub świeżych

1 łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia spodu śliwek

Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, powoli dodając jajka. Resztę składników oprócz śliwek wymieszać i powoli dosypywać mieszając masę na najmniejszych obrotach miksera. Wylać masę do formy wyłożonej papierem. Śliwki od dołu obtoczyć w mące ziemniaczanej i poukładać na ciasto. Owoc można przekroić na mniejsze kawałki jak kto woli. Nagrzać piekarnik na 180 stopni, bez termoobiegu, ale grzałka góra-dół piec 40 minut lub do suchego patyczka. Nie wyciągać od razu, uchylić najpierw drzwiczki i poczekam tak z 20 minut.

Można posypać cukrem pudrem i migdałami do smaku.

Smacznego!

Pozdrawiam serdecznie i do następnego wpisu 🙂