NA SŁONO,  PRZEPISY,  SAŁATKA,  ŚNIADANIE

SAŁATKA Z BLUE CHEESE I GRUSZKĄ

Uwielbiam sery! Zaczynając od zwykłej goudy, mozzarelli, grana padano i całej reszty ferajny. Blue cheese, czyli niebieski ser pleśniowy zaczęłam jeść stosunkowo niedawno, smak bardziej wyrazisty niż zwykły camembert i wydaje mi się, że jest ciut bardziej zbity, jeśli chodzi o konsystencję.

Sałatka, którą dziś przedstawiam jest kolorowa i bardzo szybka do zrobienia. Może zaskoczyć nie jedną ciocię na urodzinach 🙂

Podaje składniki na 2 porcje :

1 garść roszponki

10 plasterków świeżego ogórka

2 rzodkiewki

3 łyżki pokrojonej papryki

3 łyżki słonecznika

½ gruszki

50 gram niebieskiego sera pleśniowego
opcjonalnie można dołożyć kiełki lucerny

Sos:
Wymieszać 3 łyżki oliwy, szczyptę soli i pieprzu, 2 łyżki wody i łyżeczkę cytryny .

Składniki na sałatkę dowolnie kroimy. Przygotowujemy dwa talerze i rozkładamy roszponkę, i zaraz za nią resztę produktów. Zalewamy sosem dopiero przed podaniem.

Sałatka najlepiej smakuje na świeżo, aby gruszka nie zaczęła ciemnieć za szybko, można ją skropić cytryną.

Smacznego 🙂