DESER,  KAWA,  NA SŁODKO

DALGONA COFFEE

Dopadła i mnie ! Świat zalewa teraz akcja na chleby i właśnie tą kawę, lekka a zarazem słodka pianka zaskakuje smakiem. Moi rodzice najchętniej piją swoją kawę, czytaj kawa fusiasta zalana wodą z dodatkiem śmietanki i koniec. Jak ja coś próbuję zrobić innego to zazwyczaj im nie smakuje, no cóż każdy ma swoje ścieżki, jeśli chodzi o kubki smakowe. Zachęcona zdjęciami dalgony na instagramie poczyniłam swoją, cukier zastąpiłam erytrolem i zamieniłam proporcje, dodałam też przyprawę do kawy. Jest to mieszanka wanilii, cynamonu i kardamonu. Kawa jest ponoć dobra, gdy dodamy masła orzechowego, więc możliwe, że następną właśnie taką zrobię. Jeśli chodzi o cukier, to ponoć wychodzi pianka jeśli doda się zwykły, trzcinowy lub kokosowy, ja dodałam erytrolu i też wyszła, także polecam 🙂

Co nam potrzeba na 1 porcję :


2 łyżki kawy rozpuszczalnej

1.5 łyżki erytrolu

200 ml zimnego mleka 3,2 %

3 łyżki gorącej wody ( to nie może być wrzątek)

szczypta przyprawy do kawy ( cynamon, wanilia i kardamon )

Mleko wlewamy do szklanki, osobno ubijamy resztę składników, chwilę to potrwa, ja użyłam do tego blendera z wkładką do ubijania. Kiedy mamy gotową piankę powoli nakładamy na mleko. Najlepiej robić dwie porcje, dlatego, że z jednej wychodzi zbyt mała porcja do ubicia. Kawę możemy udekorować, żeby nie tylko smakowało ale i wyglądało.


Pozdrawiam cieplutko i do następnego wpisu 🙂