NA SŁONO,  PIECZYWO,  PRZEPISY

SZYBKI CHLEB Z MASŁA ORZECHOWEGO BEZ MĄKI

Z racji tego, że dla mojego brzuszka jest lepiej jak nie jem pewnych produktów, musiałam przeorganizować trochę to co spożywam. Próbuję, mieszam i kosztuję różnych przepisów. Czasem coś sama stworzę, a czasem korzystam z internetu. Tak mamy z tym przepisem, w internecie krążą różne składniki ja stworzyłam dopasowany do mnie, tak żeby był bardziej zjadliwy. Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty już podaję o co chodzi :

Mega prosty Chleb z masła orzechowego, bez mąki –

40 gram ugotowanej marchewki

60 gram słonecznika

1 łyżeczka proszku do pieczenia

160 g masła orzechowego

4 jajka

¾ łyżeczki soli

szczypta pieprzu

Wszystkie składniki blendujemy razem ze słonecznikiem, wychodzi taka zbita papka. Ja piekłam w naczyniu żaroodpornym, uprzednio wysmarowanym tłuszczem, ale w formie jak najbardziej można zrobić, to nie jest duży chlebek. Nagrzewamy piekarnik u mnie w termoobiegu piekł się 35 minut/ 160 stopni, lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjęłam i zostawiłam do ostygnięcia. Lepiej gorącego nie dotykać, musi sobie odpocząć chociaż pół godziny. Smak lekko orzechowy, ja zrobiłam już sporo pieczywa bez użycia mąki, a to jest debiut, więc jeśli ktoś nie może glutenu, ogranicza, albo po prostu lubi ciekawe przepisy to z pewnością się zachwyci!

Życzę smacznego i ślę uściski!