PRZEPISY,  ZUPA

Złocista zupa krem

Kiedy słońce przestaje rozgrzewać nasze buzie do czerwoności, łagodnieje i spokojnie muska nas w twarz. Powietrze jeszcze pamięta czas duchoty, ale chce już troszkę ochłonąć i spokojnie lekko wirować w tańcu. Możemy spotkać żółknące liście i ptaki wybierają się w daleką podróż. Intensywny czas wakacyjny przemienia się w łagodne wrześniowe przesiadywanie z kocem i herbatą. Wtedy wiem, że już czas na złocistą zupę krem z tego magicznego warzywa – dyni .

Oddaję przepis w Twoje ręce :

  • 300 gram pokrojonej dyni piżmowej
  • 100 gram serka homogenizowanego gouda
  • 50 gram masła
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • ząbek czosnku
  • 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 mała cebula lub pół dużej
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka wywaru warzywnego / bulion

Dynię, serek, cebulę, ziemniaki i czosnek doprowadzamy do wrzenia razem z bulionem, zmniejszamy temperaturę i pozwalamy gotować się jeszcze przez 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy masło, chwilę czekamy, aż się rozpuści, wsypujemy resztę składników i blendujemy na krem. Tak przygotowaną zupę możemy na talerzu przyozdobić łyżką gęstej śmietany, pestkami dyni lub słonecznika.

Smacznego ! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.