NA SŁODKO,  PRZEPISY

KETO GOFRY

Sezon gofrowy zaczynał się, kiedy wyjeżdżaliśmy na wakacje lub festyny. Wtedy przylepieni do budki z owymi przysmakami czekaliśmy na swoją kolej, aż dostaniemy ten chrupiący na zewnątrz a miękki i ciepły w środku gofr. Jednego dnia był z cukrem pudrem, drugiego z owocami i bitą śmietaną ale najlepszy i tak był z nutellą, chociaż w smaku to był jakiś zwykły krem czekoladowy. W tamtym czasie nasze buzie były wysmarowane całą dekoracją pochodzącą z gofra, którą z radością językiem oblizywaliśmy. Do teraz, kiedy tylko wyjeżdżam na wakacje, nie obywa się bez spróbowania tego smacznego deseru. Niestety niebiański smak zostawia po sobie ślad w postaci nadprogramowych kalorii, które potem dziwią na wadze, kiedy wracam z podróży.

Gofrownicę kiedyś dostałam na urodziny, którą raz użyłam i więcej już nie było okazji, do teraz. Gdy mam więcej czasu, moja kreatywność wyskakuje jak petarda i ewoluuje do takich stanów, że przypominam sobie, że mam takowy sprzęcior i trzeba go użyć, tylko czy będzie działał?

Zadziałał i to bardziej niż bym się tego spodziewała.

Przepis na keto gofry, bez zwykłej mąki , mi wyszło 6 mniejszych goferków.
Składniki :

100 gram masła orzechowego

2 krople ekstraktu waniliowego

60 gram mascarpone

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżka erytrolu

2 łyżeczki mąki migdałowej

Nagrzewamy gofrownicę, można ją przesmarować olejem, jednak u mnie nie trzeba było. Wszystkie składniki łączymy. Zrobi się z tego taka papka”.Sprawdzamy czy sprzęt się dostatecznie nagrzał i nakładamy szpatułką masę. Można nałożyć na cały obszar do smażenia, a można tak jak ja zrobiłam tylko na część. Wygląda wtedy ciekawiej. Odkładamy do wystygnięcia lub przystępujemy do dekorowania i pałaszowania gofrów. Smacznego 🙂

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.