
KETO GOFRY
Sezon gofrowy zaczynał się, kiedy wyjeżdżaliśmy na wakacje lub festyny. Wtedy przylepieni do budki z owymi przysmakami czekaliśmy na swoją kolej, aż dostaniemy ten chrupiący na zewnątrz a miękki i ciepły w środku gofr. Jednego dnia był z cukrem pudrem, drugiego z owocami i bitą śmietaną ale najlepszy i tak był z nutellą, chociaż w smaku to był jakiś zwykły krem czekoladowy. W tamtym czasie nasze buzie były wysmarowane całą dekoracją pochodzącą z gofra, którą z radością językiem oblizywaliśmy. Do teraz, kiedy tylko wyjeżdżam na wakacje, nie obywa się bez spróbowania tego smacznego deseru. Niestety niebiański smak zostawia po sobie ślad w postaci nadprogramowych kalorii, które potem dziwią na wadze, kiedy wracam z podróży.

Gofrownicę kiedyś dostałam na urodziny, którą raz użyłam i więcej już nie było okazji, do teraz. Gdy mam więcej czasu, moja kreatywność wyskakuje jak petarda i ewoluuje do takich stanów, że przypominam sobie, że mam takowy sprzęcior i trzeba go użyć, tylko czy będzie działał?
Zadziałał i to bardziej niż bym się tego spodziewała.

Przepis
na keto gofry, bez zwykłej mąki , mi wyszło 6 mniejszych
goferków.
Składniki :
100 gram masła orzechowego
2 krople ekstraktu waniliowego
60 gram mascarpone
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka erytrolu
2 łyżeczki mąki migdałowej
Nagrzewamy gofrownicę, można ją przesmarować olejem, jednak u mnie nie trzeba było. Wszystkie składniki łączymy. Zrobi się z tego taka papka”.Sprawdzamy czy sprzęt się dostatecznie nagrzał i nakładamy szpatułką masę. Można nałożyć na cały obszar do smażenia, a można tak jak ja zrobiłam tylko na część. Wygląda wtedy ciekawiej. Odkładamy do wystygnięcia lub przystępujemy do dekorowania i pałaszowania gofrów. Smacznego 🙂


4 komentarze
Urszula97
Ciekawy przepis.Jesli mogę zapytaç?co to jest ten erytrol,W czym ma jeszcze zastosowanie.?
Gosia
To jest naturalny cukier, który nie podnosi poziomu cukru we krwi, mogą go używać osoby chore na cukrzycę. Druga sprawa to bardzo niska ilość węglowodanów,za tym idzie brak kalorii. Erytrol nie jest trawiony przez nasz organizm, więc nie bierze udziału w różnych procesach w naszych organizmach i zostaje wydalony i tyle, nie wpływa na nasz organizm negatywnie, tak jak zwykły cukier 🙂
Pozdrawiam
Urszula97
Dziękuje bardzo.Cudiwne zdjęcia i apetyczna strona.
Gosia
Dzięki serdeczne 🙂